Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 27 november 2018

D66 Veendam blij met het nationale preventieakkoord!

D66 Veendam is erg blij met het nationale preventieakkoord waarin afspraken staan tussen meer dan 70 verschillende organisaties. Bijvoorbeeld koepelorganisaties van de zorg, bedrijven, gemeenten en onderwijsinstellingen. Zij spreken voor een groot aantal organisaties in Nederland. Zodat de groep mensen die zich aan de afspraken gaat houden ook veel groter is. De maatregelen in het akkoord zijn niet alleen van de Rijksoverheid, maar ook van de andere organisaties.

Een akkoord voor alle Nederlanders

Jaarlijks sterven 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken. Ze zijn samen de grootste oorzaak van ziekte in Nederland. De afspraken in het Nationaal Preventieakkoord hebben gevolgen voor iedereen in Nederland. Door deze drie onderwerpen aan te pakken, kan de gezondheid van heel veel Nederlanders verbeteren. Gezonde voeding is bijvoorbeeld een maatregel voor iedereen, niet alleen voor mensen met overgewicht. En door roken te voorkomen, zijn er minder meerokers.

Gezamenlijke afspraken

In het Nationaal Preventieakkoord staan afspraken tussen meer dan 70 verschillende organisaties. Bijvoorbeeld koepelorganisaties van de zorg, bedrijven, gemeenten en onderwijsinstellingen. Zij spreken voor een groot aantal organisaties in Nederland. Zodat de groep mensen die zich aan de afspraken gaat houden ook veel groter is. De maatregelen in het akkoord zijn niet alleen van de Rijksoverheid, maar ook van de andere organisaties.

Minder rokers en meerokers

Jaarlijks sterven meer dan 20.000 mensen in Nederland door roken of meeroken. De Rijksoverheid wil samen met de organisaties in het Nationaal Preventieakkoord in 2040 een rookvrije generatie maken. Dat betekent dat kinderen dan niet meer beginnen met roken. En dat zwangere vrouwen niet meer roken. Ook staat in het akkoord dat het aantal rokende volwassenen moet dalen van 23% naar maximaal 5 %.

Lees hier verder over het akkoord.

NOS over het preventieakkoord.

D66 Veendam ziet ook graag het lokale gezondheidsconvenant tegemoet waarvan partijen in het collegeakkoord hebben afgesproken dat het er moet komen. D66 heeft daar onlangs nog aandacht voor gevraagd in de algemene beschouwingen.